Sitemize Katkıda Bulunun

Merhaba, Sitemize yazılarıyla katkıda bulunmak isteyenler, bize bilgi@saksafonname.com e-posta adresinden ulaşabilirler. Teşekkür ederiz.

Ton Kavramı

Müzikte ton kavramının temeli majör ve minör dizilerdir. Majör ve minör dizilerde “do” sesinden başlanarak oluşturulan ilk majör dizi “do majör”dür. Bir müzik eserinde tonun sadece do majör olduğunu varsaydığımızda, bu durumda genellikle eser, dizinin eksen sesi olan do ya da üçlüsü olan “mi” den başlayacak, sonrasında dizinin sesleri arasında belli geçişler yapacak ve bitişte muhtemelen yine eksen sesini duyurarak bitecektir. Bu durumda, eser esasen “do majör” dizisine bağlı kalacak ve onun üzerine kurulacaktır.

Çağdaş müzikte tonsuz(atonal) serbest eserler görülmektedir. 21. yüzyıl öncesi dönemde klasik müziğe bakıldığında, her parçanın bir tonu olduğunu görülmektedir. Bir tonun yeterli olmadığı durumda, besteci gitmek istediği ikinci tonu bazı belli kurallara bağlı kalarak duyurur ve başka bir tona geçiş yapar. Buna “modülasyon” denir. Modülasyon yapıldıktan sonra, istenirse daha başka tonlara geçiş yapılabilse de, genellikle eser ana tona dönerek bitirilmektedir.

Majör dizilerin aralık sıralanışına uygun olarak, örneğin “sol” ya da “la” sesinden başlanarak bir majör gam oluşturmaya çalıştığınızda, hep aynı seslerle dizildiğini ve hep aynı seslere diyez konulduğunu göreceksiniz. Bu durumda “sol majör” dizisinde yer alan diyez, her zaman fa diyez olur. Öyleyse  “tek diyezli gam nedir?” sorusunun tek cevabı sol majör olur. Bu da diyez ya da bemol sıralanışına göre kolay yoldan majör dizi oluşturmaya yarar.

Okunma 6722 defa
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Elif Gezer

Müzik öğretmenidir.

Bu kategoriden diğerleri: Müzik Formları »

Yorum Ekle

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

İletişim

E-mail:  bilgi@saksafonname.com