Sitemize Katkıda Bulunun

Merhaba, Sitemize yazılarıyla katkıda bulunmak isteyenler, bize bilgi@saksafonname.com e-posta adresinden ulaşabilirler. Teşekkür ederiz.

Diyafram Kasını Keşfedin

Bir kas olan diyafram, karın boşluğu ile göğüs kafesi arasında bulunuyor. Karın boşluğuna doğru çekilerek ciğerlerin aşağı doğru genişlemesine olanak tanıyan diyafram kası, daha bol hacimli bir hava alımını ve bu havanın kontrollü bir şekilde kullanımını sağlar.

Tüm nefesli çalgılarda diyaframın kontrollü bir şekilde kullanılmasını sağlamak zorunludur. Başlangıçta uygulanan yöntemler zahmetli gibi görünse de, diyafram kullanmadan göğüs nefesiyle çalışmak yorucu ve enstrümandan keyif alınmasını engelleyen bir yöntemdir. Diyafram ile sağlanan kontrollü ve bol hacimli bir nefes, enstrümanı daha kontrollü çalmaya ve müzikal etkileri daha iyi verebilmeye yarar. Notaları ölçü bozukluğuna yol açmadan, kesintisiz, sabit tınılarla çalabilmek mümkün olacaktır.

Başlangıçta kullanmakta zorlandığınız bu kas, bir süre sonra refleks olarak kendiliğinden çalışmaya başlayacaktır.

 insan1

Diyafram Kasını Keşfedin

Diyafram, soluk alıp verme işleminde önemli yere sahip olan bir kas olsa da, genelde pek çok kişi bu kası doğru kullanamaz ve nefesi göğüs kafesine doğru alır. Alınan bu yanlış nefes biçimi, içeri giren havanın miktarını ve kontrollü bir şekilde kullanımını engeller. Bu kası keşfedebilmek ve doğru kullanabilmek için bir takım egzersizler vardır. Bunlardan ilki köpek solumasıdır.

1. Ayakta eller belin yanlarında karın boşluğunu kavrayacak şekilde yerleştirildikten sonra, köpeklerin özellikle yoruldukları zaman soludukları gibi solumaya çalışın. Bu sırada göğüs kafesinin şişmemesi gerekir. Karnınızın şişip şişmediğini dokunarak ya da gözleyerek takip edin. Eğer göğüs kafesi şişerse istenilen solunum elde edilemez. Omuzları kaldırmadan solunum yapmalıyız.

2. Tekrar ellerinizi belinize getirerek 90 derece eğilerek nefes alın ve bu nefesi doğrulana dek vermeyin. Bu havayı karın boşluğunuza doğru itin. Bu çalışma ile karın boşluğu çevresini genişletmek amaçlanır.

3. Bir duvara 35 derecelik bir açıyla ayaklarınız bitişik bir durumda karnınızın üzerinde yaslanın ve kendinizi duvardan geriye doğru karnınızla ittirmeye çalışın. Bu çalışma ile diyafram kasının ve o bölgedeki diğer kasların güçlenmesi sağlanır.

Bu üç temel diyafram egzersizini her saksafon çalmaya başlamadan önce 5 dakika çalışın. Egzersizleri yaparken karın bölgesinde hafif acılar oluşuyorsa bu diyaframın gelişmeye başladığını gösterir.

Okunma 5093 defa Son Düzenlenme Son Düzenlenme Haziran 28 2015
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Ali Sami İpek

Saksafon üzerine haber toplayarak sitemize katkıda bulunmaktadır.

Bu kategoriden diğerleri: Diyafram Egzersizleri »

Yorum Ekle

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

İletişim

E-mail:  bilgi@saksafonname.com