19. Uluslararası Ankara Caz Festivali Programı
Kerem Görsev Quartet feat. Yıldız İbrahimova & Aydın Kahya
19 Kasım 2015 Perşembe -saat 20:00 - M.E.B. Şura SalonuAnkara Caz Festivali’nin ilk yılından bu yana sayısız projesi ile dinlediğimiz ve ayakta alkışladığımız usta caz piyanistlerinden Kerem Görsev ve grubu kaydettikleri yeni albümden parçalarla festivalde sahne alıyor. Festivalin açılış konserine özel iki büyük ismi, Yıldız İbrahimova ve Aydın Kahya’yı da konserlerinde ağırlıyorlar. 1995 senesinden günümüze kadar 15 albüm kaydı yapan Kerem Görsev, trio için düzenlediği bestelerinden, filarmoni orkestrası aranjmanlarına kadar akustik caz müziğinin farklı formatlarını dinleyenleri ile paylaştı. Yurtdışında ve İstanbul'da yaptığı kayıtlar, ülkemizde caz müziğinin geniş bir dinleyici topluluğuna ulaşmasını sağladı. Albümde birlikte çalan Kerem Görsev Quartet Festival açılışı için hazırlanan programda albümdeki parçaların yanısıra caz standardlarından oluşan bir seçkiyi, doğaçlama ustası Yıldız İbrahimova ve ülkemizin en iyi erkek caz vokallerinden Aydın Kahya ile sunacaklar.
Ece Göksu Trio
27 kasım cuma 2015 saat: 20:00 Samm's Bistro
Müzisyen bir aileden gelen Ece Göksu erken yaşlarda müzik eğitimi almaya başladı. Hacettepe ve Mimar Sinan Üniversiteleri'nde klasik piyano eğitimi alan sanatçı bu yıllarda caza ilgi duydu. İlk caz grubunu üniversite yıllarında kuran Göksu, kısa zamanda caz kulüplerinde ve konser salonlarında sahne aldı. İstanbul, Ankara ve Akbank Caz Festivali gibi birçok festivalde yer alan sanatçı ABD, Budapeşte ve Dubai’de de konserler verdi. Kazandığı burs ile William Paterson Üniversitesi’nden caz vokal yüksek lisansı da yapan Göksu, burada Nancy Marano, Cecil Bridgewater ve Mulgrew Miller gibi isimlerle çalıştı, Kurt Elling’in workshoplarına katıldı. İlk solo albümü Masal'ın ardından 2014 yılında Neşet Ruacan'la ikinci albümünü yayımladı.
Kürşat Başar ve Orkestrası
29 kasım pazar 2015 saat: 20:00 Bis
Kürşat Başar orkestrası 2011 yılında kuruldu. Saksofonda Kürşat Başar, piyanoda Burçin Büke, basta Elcil Gürel ve davulda İzzet Hiçkalmazdan oluşan topluluk Türkiye'nin en iyi solistleriyle sahne çalışmalarını sürdürüyor. Topluluk pek çok uluslararası festivaller ve konserlerin yanısıra Türkiye'nin bir çok ünlü mekanında sahne aldı. Kürşat Başar'ın 2012 yılında yayınladığı " keşke burada olsaydın " adlı albümde Sezen Aksu, İlhan Şeşen, Yeşim Salkım, Yaşar, Levent Yüksel, Erol Evgin gibi ünlü sanatçılar yer aldı. Topluluğun repertuarı caz ve latin müziğin klasiklerinden Türk hafif müziğin unutulmaz eserlerine , kendi bestelerinden , Türk halk müziğin farklı yorumlarına kadar çok geniş bir yelpazeyi barındırıyor.
Manhattan Transfer
3 aralık perşembe 2015 saat: 20:00 M.E.B. Şura Salonu
Performanslarına bilet bulunması neredeyse imkansız bir grup, 20’nin üzerinde Grammy adaylıklarının 12sini alan efsanevi The Manhattan Transfer, 1969 yılında New York’ta Tim Hauser tarafından kuruldu. Amerika’nın en sevdiği şarkıları vokal ağırlıklı yepyeni bir şekilde yorumlayan grup Atlantik Plak’ın efsanevi sahibi Ahmet Ertegün ile anlaşma imzaladı ve 1975 yılında yaptıkları albümle En İyi Caz Performansı dalında 2 Grammy ödülü kazandı. Amerikan müziğinin geniş yelpazesinden örnekleri hayata kazandıran grup dünyada aynı albümle aynı yıl en En İyi Pop Yorumu hem de En İyi Caz Yorumu dalında Grammy aldı. Birçok Grammy ile taçlandırdıkları 28 albüm yapan grubun albümleri milyonlar sattı ve tüm dünyada unutulmaz konserler verdi. Kurucularından Tim Hauser ve Pat Rosali geçtiğimiz yıllarda yaşama veda ettiler. Yeni vokalistleriyle muhteşem bir uyum sağlayan Grup 4 vokalist ve 7 kişilik orkestra ile tüm dünyayı dolaşarak en sevilen parçalarını seslendirmeye devam ediyor.
Dolunay Obruk
4 aralık cuma 2015 saat: 20:00 Samm's Bistro
Profesyonel grafik tasarımcı, söz yazarı, besteci ve caz yorumcusu olan Dolunay Obruk, 2004’ten beri bir tasarımcı gözüyle baktığı caz hayatını, Neşet Ruacan, Emin Fındıkoğlu, İmer Demirer gibi değerli caz müzisyenlerin eşlikleriyle birçok proje ve sahnede paylaştı. Yurt içi ve dışında (Güney Kore, Polonya, Paris, Cannes, Milano, Barcelona) çeşitli organizasyonlarda caz müziğini özgün biçimde yorumlamış, son dönemlerde de müziğini, her iki uzmanlığı olan grafik tasarım ve vokalle birleştirerek görselleştirdi. Konserlerinde repertuarına caz standartlarının yanı sıra, caz formuna uyarladığı sevilen türküleri ve kendi söz-bestelerinden oluşan parçalarını da katarak müziğin evrenselliğini, cazın yorumlanmaya uygun olan dilini kullanarak dinleyici ile paylaşmakta. İlk single albümü “Lambaya Püf De” 2010’da piyasaya çıkmıştır. Barış Manço’ya ait olan parçanın yeni düzenlemelerine yeni sözler yazdı. Söz ve müziği kendisine ait olan “İstanbul Kafası” adlı parçanın yer aldığı ikinci single albümünü çıkaran Dolunay Obruk, dinleyicilerine keyif dolu bir konser vaat ediyor.
Dilek Sert Erdoğan
10 aralık perşembe 2015 saat: 20:00 Bis
2013 yılında yayımlanan ‘MOMENTS’ adlı albümü büyük başarı elde eden ve müzik eleştirmenlerinin ‘siyahi ses’olarak tanımladığı sanatçının albümü Türkiye’de yayınlanmış ilk özgün ‘soul’albümü olma özelliğini taşıyor.IKSV tarafından düzenlenen 20.İstanbul Caz Festivali’nin EMI etiketli özel albümünde Alicia Keys,John Legend ve Anthony Strong gibi isimlerle birlikte yer alan tek Türk kadın şarkıcı olan sanatçının albümündeki tüm beste ve sözler kendisine ait...
2002 yılında Show TV ‘de yayınlanan SING YOUR SONG adlı müzik yarışmasında ‘En İyi Kadın Şarkıcı’ ödülünü aldıktan sonra müzik sektörüne profesyonel olarak giren sanatçı,aynı yıl Şehir Tiyatroları’nın açmış olduğu özel sınavı kazanarak Ayla Algan, Beklan Algan,Erol Keskin,Rutkay Aziz ve Mustafa Avkıran gibi kıymetli hocalarla bir sene boyunca T.A.L (Tiyatro Araştırma Laboratuarı) bünyesinde ses ve oyunculuk teknikleri,tiyatro tarihi ve felsefesi üzerine eğitim alıp araştırmalarda bulundu. Yurtiçi ve yurtdışında çok değerli müzisyenlerle farklı projelerde çalışma şansına sahip olan sanatçı, 2006 yılında katıldığı; Amerika’da düzenlenen ISC (International Songwriting Competition) yarışmasında, kendine ait dört parçayla 14 bin aday arasından genel performans kategorisinde ilk 25 kişi arasına girmeyi başarmıştır. Jürisinde Universal Music Dünya Başkanı Macy Gray, Paul McCartney, Beach Boys ve Tiesto gibi dünyaca ünlü isimlerin yer aldığı bu yarışma, Erdoğan’ın kendi şarkılarını üretme konusundaki ilhamına büyük ivme kazandırmıştır.
Çalıştığı ‘Big Band’orkestralarının yanısıra özellikle festival takipçileri ve Nardis Jazz Club,Zorlu PSM ,Pannonica Jazz ve Beyoğlu Hayal Kahvesi gibi seçkin sahne izleyicilerinin yakından tanıdığı sanatçı, yaşadığımız coğrafyada nadiren karşılaşılan zenci gırtlağı ve kendine has üslubu ve yüksek enerjili sahne performans ile dinleyicilerin ve müzik çevrelerinin çok sevdiği bir isim. Soul, funk, rock ve caz örnekleriyle renklenen Jazzeeba On Air, Funk Upon A Time, Önder Focan’la birlikte yarattıkları pop, Türk Sanat Müziği, hatta arabesk türlerinde bilinen ve sevilen Türkçe şarkıların caz aranjmanlarının seslendirildiği Deformation Turk Project, Beyoğlu Hayal Kahvesi Akustik 45’likler ve eski ve yeni popüler Türkçe parçaların emprovize pop-caz yorumlarının yapıldığı ve büyük beğeni toplayan %100 TÜRK adlı projeler;. Unutulmaz şarkılarının yeniden aranje edilip icra edildiği “Hayatımın divası Ayten Alpman” projesi sonrasında şimdilerde usta tromboncu ve piyanist Elvan Aracı ve gitarist Önder Focan ile birlikte yeni projesinde unutulmaz caz standartları,film müzikleri soul ve R&B şarkılarından oluşan bir ‘Goodfellas’ Dilek Sert Erdoğan’ın yer aldığı çalışmalardan bazılarıdır.
20. İstanbul Caz Festivali’nde albümünü ilk kez dinleyicilerle buluşturan sanatçı, 17.Ankara Caz Festivali’nde verdiği konserin hemen ardından, Temmuz ayında , 21. İstanbul Caz Festivali kapsamında yer alan European Jazz Project’te İsveçli kontrbasçı Per Ola-Gaad ile birlikte özel bir konser vermiştir.Sanatçı MOMENTS albüm projesiyle Elvan Aracı Quartet eşliğinde yurtiçi ve yurtdışında konserler vermeye devam etmektedir. Medya,yayıncılık ve program sektöründe son derece tecrübeli olan sanatçı,aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyetı mezunudur.Evli ve 2 çocuk annesidir.
Selçuk Basa "Amorf Project"
11 aralık cuma 2015 saat: 20:00 Samm's Bistro
DMC şirketi tarafından yayınlanan "Aşk Bekler mi?" ve "Huzursuz" isimli iki albümü bulunan Selçuk Basa, müzik hayatına öğrencilik yıllarında başladı. 25 yıldan fazla devam eden bu süreçte pek çok sarkı yazıp besteledi. Yoğun mesleki kariyerine rağmen, gitar, saksofon, flüt gibi bir çok enstrüman çalarak ve şarkı söyleyerek müzikle ilişkisini sürdüren Basa, 3 yıl önce Burçin Büke ile "bir piyanist & bir cerrah" buluşması konsepti ile müzik çalışmalarına devam etti. Ekibe katılan Emin İnal, Ferhat Hasanoğlu, Behsat Boran ve Barış Bölükbaşı ile birlikte, yakında yayınlanacak olan AMORF isimli albüm-proje tamamlandı. Proje, Selçuk Basa'nın pop jazz-funk tarzında parçalarından oluşmakta.
Durul Gence 4+1
16 aralık çarşamba 2015 saat: 20:00 Samm's Bistro
1954 yılında girdiği Deniz Harp Okulu'nda davul çalmaya başlayarak müzik hayatına atılan Durul Gence, 1970 yılında yaptığı Şeyh Şamil plağı ile ünlendi. Okul yıllarında kurduğu müzik topluluğu ve ardından çalıştığı "İstanbul Express", kurduğu "Asia Minor Mission" topluluklarıyla, Ajda Pekkan, Rüçhan Çamay, Gönül Yazar, Alpay, Tanju Okan, Ertan Anapa gibi isimlere eşlik eden sanatçı, yurt dışında da Herb Geller, Sonny Sharock, Bertice Reading, Four Pennies, Lili Ivanova, Mads Vinding, Peter Bastian, Anders Koppel, Herbie Mann gibi isimlerle çalıştı. Bir yıl kadar Norveç'te kaldı. ODTÜ'de ve Hacettepe Üniversitesi'nde "İnsan, müzik ve caz" dersleri veren Gence'nin, DG-4 adında bir topluluğu bulunmaktadır. Sanatçı, Mart 2005'te 50. sanat yılını kutlamıştır.
Michiel Borstlap & Sibel Köse – Love Songs
17 aralık perşembe 2015 saat: 20:00 M.E.B. Şura Salonu
Bu romantik kış gecesi, hayatınız boyunca unutamayacağınız en iyi konserlerden biri olmaya aday. Günümüzün en iyi piyanistlerden Michiel Borstlap ile en iyi caz yorumcularından Sibel Köse ile sizleri bir canlı kayıt konserine davet ediyoruz. 1992 yılında Onur Derecesi ile Hilversum Konservatuardan mezun olan Hollandalı piyanist ve besteci Michiel Borstlap aynı yıl Brüksel’de Avrupa Yarışmasında “En İyi Solo Caz Performansı Ödülü”nü alarak adını duyurdu. 1996 yılında Thelonious Monk Besteci Ödülü’nü kazandı. Herbie Hancock, Bill Bruford, Gino Vannelli, Pat Metheny, Wayne Shorter gibi ustalarla çalıştı ve dünyanın önemli caz festivallerine katıldı. New York Times kendisinden “kristal berraklığında çalıyor” diye söz ederken Washington Post “Mozart Sonatlarına has zengin melodi ve tonal parlaklığa sahip” yorumlarıyla değerlendirdiler. Yirmiden fazla albüm yapan sanatçı, 2006 yılında Bodrum Festivali’nde Sibel Köse ile ilk kez bir araya geldi. İstanbul’daki bir konserinde tanıştığı Ceylan Pınarlı ile evlenip Mavi adında bir kız babası oldu. 2010 yılından bu yana solo piyano konserlerine ağırlık veren Borstlap, kızı Blue/Mavi için bestelerinin bulunduğu albüm çok ses getirdi. 2014 yılında son albümü olan Frames raflarda yerini aldı ve Milano’da 24.000 kişilik bir seyirci karşısında konser verdi. Bortslap Kraliyet Akademisi üyesi olup, ilk Arap operası Avicenna/İbni Sina’nın da bestecisidir.
Su İdil Trio
18 aralık cuma 2015 saat: 20:00 Samm's Bistro
Su İdil 1994 yılında Ankara’da doğdu. Liseyi ODTÜ Koleji’nde tamamladı. 2012 yılında Başkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü kazandı. Cazla ortaokulun ilk yıllarında ilgilenmeye başladı. O yıllarda bir sene kadar Durul Gence ile birlikte çalıştı. 2010 yılında 6.Nardis Genç Caz Vokal Yarışması’nda Polonya Pulawy eğitim bursunu kazandı, orada Sibel Köse’nin vokal sınıfında yer aldı ve Dante Luciani, Bogdan Holownia gibi isimlerle çalıştı. 2012 yılında Akbank Jammz Yarışması’nda finale kaldı. Mart 2015'te yeniden katıldığı Nardis Genç Caz Vokal Yarışması'nda oy birliğiyle Letonya Riga Jazz Stage Yarşmasında Türkiye ve Nardis'i temsil etme ödülüyle beraber içinde İstanbul Jazz Festivali'nde sahne almanın da bulunduğu 4 özel ödüle layık görüldü. 15 yaşından beri Ankara ve farklı şehirlerde sahne almaya devam eden Su İdil bu süreçte İmer Demirer, Siber Köse, Önder Focan, Yahya Dai, Cem Aksel, Uraz Kıvaner, Kamil Erdem, Volkan Topakoğlu, Kürşad Deniz, Erdal Akyol, Ayşe Gencer, Ozan Musluoğlu, Ferit Odman, Engin Recepoğulları, Derin Bayhan, Dante Luciani, Bogdan Holownia, Mariusz Bogdanowicz, Sebastian Frankiewicz gibi önemli isimlerle sahne alma ve çalışma fırsatı buldu. Yüksek onur derecesiyle psikoloji eğitimine devam ederken çok değerli müzisyenlerle caz ağırlıklı olmak üzere R&B, funk, soul tarzlarda şarkı söylemeye devam ediyor.
Son Ekledikleri: Osman Ekinci
Yorum Ekle
Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.