Sitemize Katkıda Bulunun

Merhaba, Sitemize yazılarıyla katkıda bulunmak isteyenler, bize bilgi@saksafonname.com e-posta adresinden ulaşabilirler. Teşekkür ederiz.

Ankara'da ‘Sinemada Caz’ Büyük İlgi Gördü

Ankara Sinema Derneği’nin düzenlediği Gezici Festivalİ’nin bu yılki sürprizlerinden Sinemada Caz bölümü, Ankaralılar tarafından büyük ilgi gördü.

Seçkinin sunumunu film eleştirmeni ve Chicago Reader’ın eski sinema yazarı Jonathan Rosenbaum ile Ekhsan Khoshbakht birlikte yaptı. Geç Kalan Hüzün (Too Late Blues) (John Cassavates, 1961), Pete Kelly’nin Şarkıları (Pete Kelly's Blues) (Jack Webb, 1955), Cab Calloway Söylüyor (Cab Calloway's Hi-De-Ho) (Fred Waller, 1934), Black and Tan Fantasy (Dudley Murphy, 1929), Ben Webster Avrupa’da (Big Ben: Ben Webster in Europe) (Johanvan der Keuken, 1966), Begone Dull Care (Norman McLaren, 1949), Yağmur Yağınca (When it Rains) (Charles Burnett, 1995) ve Canlı Blues’un(Jammin' the Blues)(Gjon Mili, 1944) yer aldığı seçki, Ankaralılara sinema ve caz dolu bir hafta sonu yaşattı.
 
CAZ SANATINDA IRKSAL ÇATIŞMALAR

Seçkinin aynı zamanda küratörlüğünü yapan Rosenbaum ve Khoshbakt, 14.15’te başlayıp akşam 20.30’a kadar devam eden gösterimde filmleri tanıtarak, seyircilere rehberlik etti. Filmlerin genel yapısında gündelik hayatın döngüsünün varlığına da işaret eden Rosenbaum, sinema ve caz arasındaki temel benzerlikleri ve farklılıkları da anlattı. Programda yer alan filmlerin üzücü ve sarsıcı hikayeler içerdiğini ve toplumsal konulara eğildiğini belirten Rosenbaum, programın sonuna kadar izlendiği takdirde baştaki ile sondaki arasındaki zıtlığın hissedilebileceğini de söyledi. Filmler sayesinde sadece toplumsal normlara değil, cazın tarihçesine de erişilebileceğini vurgulayan ve filmlerin aynı zamanda caz sanatçılarının sahne arkasındaki yaşantılarına odaklanarak ırksal çatışmayı yansıttığını anlatan Rosenbaum, “Örneğin, o dönemde beyaz dansçı kadınlar, siyahi caz sanatçılarından daha fazla kazanıyordu” dedi. Seyircilerin baştan sona ilgiyle izlediği gösterimde, Gezici Festival ‘yol arkadaşı’ Tuncel Kurtiz’i de unutmadı.Gösterim sırasında ‘Tuncel Kurtiz’in ekrana yansıtılan fotoğrafı, seyircilere duygulu anlar yaşattı. 

Sinemada Caz bölümüne paralel olarak gerçekleştirilen “Çizgi Roman: Sinemada Caz” sergisi de Çağdaş Sanatlar Merkezi, Aliye Berger Sergi Salonu’nda sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Festival izleyicisi, Naiel Ibarrola’nın illüstrasyonları ve Ekhsan Khoshbakht’ın yazımıyla sergilenenve sinema tarihinin çizimlerle aktarımına dair bir projenin parçası olan eserleri de inceleme fırsatı buldu.

Festival’in Ankara’daki gösterimleri yarın (2 Aralık’ta) sona erecek. Ardından, 4-7 Aralık arasında Bursa’da Sanat Mahal’e konuk olacak ve yolculuğunu, 9 - 10 Aralık’ta Kastamonu Üniversitesi 3 Mart Konferans Salonu’nda tamamlayacak.
Okunma 4076 defa Son Düzenlenme Son Düzenlenme Aralık 01 2015
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Hüseyin Gürpınar

Nefesli müzik aletleri ile ilgilenmektedir.

Yorum Ekle

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

İletişim

E-mail:  bilgi@saksafonname.com