Sitemize Katkıda Bulunun

Merhaba, Sitemize yazılarıyla katkıda bulunmak isteyenler, bize bilgi@saksafonname.com e-posta adresinden ulaşabilirler. Teşekkür ederiz.

"Jazz Semai" Yeniden Basıldı Özel

Türkiye`nin yayınlanmış ilk caz plağı "Jazz Semai" 38 yıl sonra yeniden basıldı.

Cazda bazı yeni haberler vardır ki sadece o günleri değil ülkenin tüm caz tarihini ilgilendirir. Şimdi okuduğunuz satırlar da böyle bir haber. Türkiye caz tarihinin geçmişini ince eleyip sık dokursanız 20. yüzyılın ilk dönemine kadar uzanabilirsiniz ama bu yıllarda Amerika ve kısmen Avrupa`da ilk caz albümleri yayınlanmaya başlamışken bildiğimiz bizim müzik albümü formatında basılı bir albümümüzün olması için 1978 yılını beklememiz gerekecekti.

İşte o yıl, yani 1978 yılında Türkiye`nin ilk caz plağı "Jazz Semai" yayınlandı. Türkiye`de caz müziğin kurucu nesli arasında olan Tuna Ötenel, Kudret Öztoprak ve Erol Pekcan tarafından kaydedilen ve artık sadece sahaflarda veya koleksiyonerlerin elinde bulunabilen orijinal kopyalardan sonra albüm 38 yıl sonra nihayet yeniden basıldı ve 8 Kasım günü satışa çıkacak. Rainbow 45 Records firmasınca yayınlanacak albümü ister müzik mağazalarından ister www.rainbow45records.com üzerinden satın alabilirsiniz. Bir cazsever olarak bu plağı arşive katmak çok önemli çünkü tarihi önemi olduğu kadar manevi değeri var. Türkiye`de yaklaşık üç nesil cazsevere hitap eden albüm olarak "Jazz Semai"nin yeniden basılma süreci hayli uzun sürdü ama daha önce bir kez CD formatında basılmasının ardından nihayet orijinal formatında yeniden yayınlandı.

1978 yılının Mart ayında Ümit Eroğlu`nun Ankara`daki stüdyosunda kaydedilen albüm prodüktörü Türkiye müzik tarihinin en önemli müzik adamlarından Nino Varon tarafından Nova Müzik`den yayınlanmıştı. Albümün yeni basımında dört sayfalık bir ek alıyor ve ekte Ötenel, Öztoprak ve Pekcan`la birlikte çalmış ya da onları tanımış caz müzisyenleriyle yazarların albüm ve müzisyenlerle ilgili yazıları yer alıyor. Bu ek bilgiler albümün tarihini anlamak bakımından önemli.

 Bugün, Tuna Ötenel, Kudret Öztoprak ve Erol Pekcan üçlüsünden sadece Tuna Ötenel hayatta. Kudret Öztoprak 2008`de geçirdiği kalp kirizi nedeniyle 61 yaşında aramızdan ayrıldı. Sadece müzisyenliğiyle değil, lider kişiliği, yıllarca yaptığı radyo programlarıyla Türkiye`de caz müziği üzerinde çok büyük etkisi ve katkısı olan Erol Pekcan`ı ise 1994 yılında rahatsızlığı nedeniyle kaybetmiştik. Bugün eğer Türkiye`de caz dinleyen, salonları ve festivalleri dolduran çok sayıda müzikseverden sözediyorsak başta Erol Pekcan`ın dünyaca ünlü caz dergilerinde yaptığı röportajlar, yayınladığı yazılar, caz tarihinin en önemli radyo programcılarından Willis Conovar`la yaptığı 45 dakikalık sohbet programı, Amerika`da gerçekleştirdiği TV şovları ve katıldığı radyo programlarının yanısıra Ankara ve İstanbul radyolarında gerçekleştirdiği uzun soluklu programların çok büyük önemi var. Keza, Tuna Ötenel`in özellikle yeni nesil caz müzisyenleri üzerindeki derin saygısı ve etkisi bugün dinlediğimiz cazın şekillenmesinde önemli rol oynamıştır. Yine bas gitara tutkuyla bağlı bir müzisyen olan Kudret Öztoprak`ın altmışlardan itibaren pop, caz ve rock müzikle yoğun ilgisi, TRT için her akşam yayınladığı kliplerle gördüğü büyük ilgi, Norveçli caz şarkıcısı Karin Krog`un orkestrasında çalması, Türk pop tarihinin en önemli şarkılarından MFÖ`nün "Güllerin İçinden" bestesinin aranjmanına imza atması derken her aşaması müziğin genelinde özel ve derin izler bırakan çalışmalar olarak müzik tarihinde yerini aldı.

"Jazz Semai" albümünün yeniden yayınlanma sürecinde Nino Varon`dan mutlaka söz etmeli çünkü hem albümün prodüktörü hem yayınlanması için gerekli kişisel izinler ve sempatisi dahil tüm ayrıntılar önemli. İki yaz önce sevgili Özlem Köseoğlu ile Büyükada`da Nino abiyi ziyaret ettiğimizde albümün yayınlanmasından en mutlu olacak kişi olduğunu bizzat söylemişti. Türkiye caz tarihi bakımından özel öneme sahip böyle bir albümün prodüktörü olmak kuşkusuz Varon`a haklı bir gurur veriyordur.

 "Jazz Semai" albüm yeniden basım haberini tamamlarken gelin noktayı bir sürprizle koyalım. Aşağıya linkini girdiğimiz müzik albümden Tuna Ötenel bestesi olan "Köy Yolu". Parça, "Spiritual Jazz" isimli başarılı bir derleme albüm serisinin 5. volümünde yeralıyor.
Okunma 4060 defa Son Düzenlenme Son Düzenlenme Aralık 04 2016
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Cavit Külebi

Saksafon tutkusu ilk günkü gibi devam etmektedir.

Yorum Ekle

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

İletişim

E-mail:  bilgi@saksafonname.com