Sitemize Katkıda Bulunun

Merhaba, Sitemize yazılarıyla katkıda bulunmak isteyenler, bize bilgi@saksafonname.com e-posta adresinden ulaşabilirler. Teşekkür ederiz.

Cazın Dans Hali Lindy Hop Çılgınlığı İzmir`i Sardı

Cazın dans hali Lindy Hop çılgınlığı İzmir`i de sardı.

Neden Lindy Hop? Bu isim nereden gelmiş?

1927’de Charles Lindhberg (nam-ı diğer Lucky Lindy) dünya tarihinde ilk kez Atlas okyanusunu uçarak tek başına (yardımcı pilotsuz) geçiyor ve New York’dan Paris’e iniyor. İşte o zaman Lindhberg ismi moda oluyor ve bu dans gibi pek çok şeye onun adı verilmeye başlanıyor. Bununla birlikte, bu dansın isim babası olarak Shorty George (Snowden) geçiyor. Bir dans maratonunda Shorty George yaptığı hava (akrobasi) hareketleriyle, dans figürleriyle dikkat çekiyor ve dansı alıp başka bir yere götürüyor. "We hop like a Lindy did (Lindy gibi hopluyoruz)" diyor. Ertesi gün gazete başlıklarında "Lindy Hop Çılgınlığı" başlıkları yer aldığında bu dans ismini bulmuş oluyor.

Dansın incelikleri neler? Hiç bilmeyenler için Lindy Hop’u aktarabilir misiniz?

Caz müziği seven, hem eğlenmek hem de dans etmek isteyen herkesin yapabileceği bir danstır. Özellikle dans yeteneği olması gerekmeyen bir danstır.  Her şeyden önce sosyal bir danstır. Doğaçlamaya dayanır. Dansımız canlı, ritmik ve melodiktir. Katı kurallara bağlı değildir.

Peki Lindy Hop’u diğer danslardan farklı kılan ne?

Lindy Hop, Afrika kökenli, eşli ve solo hareketli, doğaçlamalara imkan veren siyahi danslarla, Avrupai tarzdaki 8 vuruşlu eşli dansların birleştirilmesiyle ortaya çıkmış bir dans. Örneğin, kapalı duruşta dans ederken Avrupa salonlarına, doğaçlamalara da imkan veren açık duruşta ise Afrika kökenli danslara göndermeler var.

Peki bu dansı yapmak için ön koşul var mı?

Lindy Hop katı kurallara bağlı olmayan, herkesin yapabileceği, sadece keyfiniz için dans edeceğiniz canlı, ritmik ve melodik caz müziği ile yapılan sosyal bir danstır. Caz müziği ve dansı seven herkes Lindy Hop yapabilir.

Lindy Hop’un Türkiye’deki sürecinden biraz bahsedebilir misiniz?

Türkiye’de 2007 yılında İstanbul’da ders başlamış ve oldukça geniş kitleye ulaşılarak yılda iki kez uluslararası festivaller düzenlenerek birçok yurt dışından misafir ağırlanmaktadır. Bu festivallerden biri Swing İstanbul tarafından düzenlenen Orient Express ve diğeri İstanbul Lindy Hop tarafından düzenlenen Crossover festivalleridir. 2015 Mayıs ayında İzmir Lindy Hop olarak Çeşme’de ilk festivalimizi gerçekleştirdik. İstanbul dışından çeşitli illerde dans okullarında ayrı bir ders kolu olarak da karşılaşılmaktadır. İzmir’de de dans okulları dışında sadece Lindy Hop üzerine 25 Ekim 2014 tarihinden bu yana aktif olarak çalışmalar sürdürmekteyiz ve İzmir’de de çok hızlı bir şekilde Lindy Hop yaygınlaşmaktadır.

İzmir’de dernek nasıl kuruldu? Dernekte neler yapılıyor? Kurucuları kimler?

25 Ekim 2014 tarihinde açılışını yaptığımız İzmir Lindy Hop derneğini, caz müziğine ve bu dansa gönül vermiş olan sekiz kişinin biraraya gelmesiyle kurduk. İzmir Lindy Hop Derneği Türkiye’de dernek olarak gönüllü kurulan ilk ve tek Lindy Hop derneğidir. Amacımız Lindy Hop`u İzmir’de tanıtmak, Lindy Hop dansçılarına çalışma imkanı bulacakları, sadece bu dansa ait bir yer sunmak. İzmir’de Lindy Hop kültürünü ve dansını öğrenmek isteyen bizim gibi cazseverlere ulaştırmak için kurduğumuz derneğimizde haftanın üç günü gönüllü eğitmenlerimiz tarafından dans bilgisi paylaşılmaktadır. Haftanın bir günü pratiğimiz ve iki hafta da bir dans gecemiz ve ayda bir canlı müzikle partimiz var. Bunun dışında İzmir’de gerçekleşen caz konserlerine ve vintage & retro etkinliklere dernekten katılmak isteyen arkadaşlarımızla birlikte katılım desteği veriyoruz. Dernek kurucularımız; Ö. Dönmez, E. Baykal, E. Yılmaz, B. Bakiler, G. Erdemir, C. Çakıroğlu, İ. Peker, Y. Akay.

Dernek olarak yaptığınız aktiviteler neler?

İki hafta da bir dans gecesi, caz konserleri ve vintage & retro aktivite katılımlarının yanı sıra dans dışında da sosyal amaçlı olarak biraraya geliyoruz. Piknik, kahvaltı, sinema, konser, festivaller gibi birçok etkinliklerimiz mevcut. İstanbul’da Swing İstanbul dans okulunun düzenlediği Orient Express ve İstanbul Lindy Hop’un düzenlediği Crossover isimlerindeki uluslararası festivallere de dernek üyelerimizle katılım gösteriyoruz. Bu yıl İsveç’de düzenlenen Harreng Uluslararası Lindy Hop Festivali`ne de dernek üyelerimizden katılanlar oldu.

Dans ne kadar zamanınızı alıyor?

Zaman belirtmek oldukça zor. Gündüz herkesin kendi mesleği var ve çalışıyor. En az üç akşam bir araya geliyoruz. Gönülden bağlı olduğumuz bu kültürün var olabilmesi için tüm boş vaktimizde büyük bir keyifle bir araya geliyoruz.

Lindy Hop öğrenmek isteyenler size nasıl ulaşabilir?

Besime Bakiler: Facebook sayfamızdaki (https://tr-tr.facebook.com/izmirlindyhop/) bekleme listesi için ilgili online formu doldurarak, 0 553 407 1523 no`lu telefonumuzdan ulaşabilirler ya da Kıbrıs Şehitleri Caddesi H. Üstay Apt. No:117 Kat: 2, D: 2 adresindeki dernek merkezinde her Perşembe 20:00 - 21:30 arası gerçekleşen open door (açık kapı) etkinliğimizde de bizi ziyaret edip tanışabilirler.

Okunma 4958 defa Son Düzenlenme Son Düzenlenme Aralık 03 2015
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Yorum Ekle

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

İletişim

E-mail:  bilgi@saksafonname.com